Overslaan en naar inhoud gaan

Waarom we de pensioenen in 2024 niet hebben verhoogd

Gepubliceerd op:

In december lieten we weten dat we de pensioenen in 2024 niet verhogen. Daar hebben we veel teleurgestelde reacties op gekregen. Dat begrijpen we. We willen iedereen met een pensioen bij Pensioenfonds KPN het liefst een pensioen bieden dat telkens met de prijzen meegroeit. Maar juist met die prijzen was het afgelopen jaar iets aan de hand. Daar zit het probleem. We lichten het graag toe.

Hoe het verhogen van de pensioenen werkt 

Om te bepalen of we de pensioenen kunnen verhogen, kijken we naar twee dingen:

  1. Onze beleidsdekkingsgraad. Die geeft aan hoeveel geld we in kas hebben.
  2. Het dalen of stijgen van de prijzen van bijvoorbeeld gas, stroom en dagelijkse boodschappen. We kijken daarvoor naar de afgeleide Consumentenprijsindex (CPI) van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Onze beleidsdekkingsgraad is goed, maar de prijzen daalden

Om de pensioenen (gedeeltelijk) te kunnen verhogen, moet allereerst onze beleidsdekkingsgraad goed genoeg zijn. En dat is zo. Maar, we moeten óók kijken naar de ontwikkeling van de prijzen. Als de prijzen zijn gestegen, bekijken we of we de pensioenen kunnen verhogen. Dat is zo afgesproken en vastgelegd in ons pensioenreglement.

Om te bepalen of de prijzen zijn gestegen, kijken we altijd naar de periode van september tot en met september van het voorgaande jaar. Ook dat is vastgelegd in ons pensioenreglement. Voor 2024 hebben we dus gekeken naar de periode van 30 september 2022 tot en met 30 september 2023. En volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (het CBS) zijn de prijzen in die periode juist gedaald met 1,4%. Daarom verhogen we de pensioenen niet.

Het voelt niet alsof de prijzen zijn gedaald 

Veel mensen hebben helemaal niet het gevoel dat de prijzen zijn gedaald. Het is belangrijk om te weten dat het gaat om een gemiddelde. De dagelijkse boodschappen werden bijvoorbeeld duurder. Maar vooral gas en stroom werden goedkoper. Gemiddeld daalden daardoor de prijzen in de periode van september 2022 tot en met september 2023.

Waarom verhogen sommige andere pensioenfondsen dan wel de pensioenen?

Dat is een vraag die we regelmatig kregen de afgelopen weken. En dat kunnen we ons heel goed voorstellen. Want als het bij andere pensioenfondsen wel kan, waarom kan het dan niet bij Pensioenfonds KPN?

Of een pensioenfonds de pensioenen kan verhogen, hangt af van de beleidsdekkingsgraad. Die verschilt per fonds. Daarnaast heeft het vooral te maken met de periode waar we naar kijken om te bepalen of de prijzen zijn gestegen. Een aantal andere pensioenfondsen kijkt naar een andere periode. En het kan zijn dat in die periode de prijzen wél zijn gestegen. Daarom hebben die pensioenfondsen de pensioenen wel kunnen verhogen.

De oproep van de vereniging van gepensioneerden

Voordat wij een besluit namen, heeft de vereniging van gepensioneerden (GVKPN) ons opgeroepen om alle mogelijkheden te bekijken om de pensioenen te verhogen. Dat hebben we uiteraard gedaan. Want zoals gezegd bieden we het liefst iedereen met een pensioen bij Pensioenfonds KPN een pensioen dat met de prijzen meegroeit. Maar volgens de regels in ons pensioenreglement, kunnen we dit jaar de pensioenen helaas niet verhogen.

Bekijk onze beleidsdekkingsgraad voor meer informatie.