Zo staat Pensioenfonds KPN er financieel voor
Om te zien hoe we er financieel voor staan kijken we naar de verhouding tussen ons vermogen (het geld dat we in kas hebben) en onze verplichtingen (het geld dat we nu en in de toekomst moeten betalen). We noemen dit de dekkingsgraad. De dekkingsgraad wordt uitgedrukt in een percentage. Bij een dekkingsgraad van 100% heeft het pensioenfonds precies genoeg geld om de pensioenen van nu en in de toekomst te betalen.
Wanneer wordt uw pensioen verhoogd of verlaagd?
De prijzen stijgen. Pensioenfonds KPN wil u een pensioen bieden dat meestijgt. Het bestuur beoordeelt elk jaar of dit mogelijk is op basis van de gemiddelde dekkingsgraad van de laatste twaalf maanden. We noemen dit de beleidsdekkingsgraad. Als de beleidsdekkingsgraad hoog genoeg is, kan het pensioenfonds de pensioenen verhogen met een toeslag. Maar als de beleidsdekkingsgraad te laag is, moet het pensioenfonds de pensioenen misschien verlagen. We verlagen de pensioenen alleen in het uiterste geval en we hebben dit nog nooit hoeven doen.
In de thermometer hieronder ziet u wanneer de pensioenen verhoogd of verlaagd kunnen worden.
De beleidsdekkingsgraad per 31 december 2020
De verschillende dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden
Pensioenfonds KPN heeft een solvabiliteitsdepot
Pensioenfonds KPN beschikt over een solvabiliteitsdepot. Het solvabiliteitsdepot is een pot met geld waarin de werkgever KPN in 2015 eenmalig € 196 miljoen heeft gestort. Hierdoor hoeft KPN niet meer bij te storten als het slecht gaat met het pensioenfonds. Voor de beleidsdekkingsgraad die aan het eind van het jaar telt voor de toeslag, mogen we het solvabiliteitsdepot niet meetellen. Het geld uit het solvabiliteitsdepot mag niet gebruikt worden om de pensioenen te verhogen.