Overslaan en naar inhoud gaan

Trouwen en samenwonen

Je wilt weten of je iets moet regelen als je gaat trouwen of samenwonen. Het antwoord is: je hoeft je partner niet aan te melden als je gaat trouwen of samenwonen in Nederland.

In Nederland: je hoeft partner niet aan te melden

Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat in Nederland, hoef je je partner niet bij ons aan te melden. We krijgen deze informatie automatisch van je gemeente. Ook als je gaat samenwonen, hoef je je partner niet aan te melden. Als je overlijdt, kijken we of je een partner had. Je partner krijgt dan bericht van ons. 

In het buitenland: meld je partner wel aan

Als je in het buitenland trouwt, krijgen we dat niet automatisch door van de gemeente. Stuur ons in dat geval een kopie van de huwelijksakte en het paspoort of de identiteitskaart van je partner.

Je partner krijgt nabestaandenpensioen 

Als jij overlijdt, krijgt je partner een nabestaandenpensioen. Bekijk hoeveel nabestaandenpensioen je partner krijgt. Je ziet ook hoe je extra nabestaandenpensioen voor je partner kunt opbouwen.

  • We zien als je partner diegene met wie je bent getrouwd, een geregistreerd partnerschap hebt of minimaal 6 maanden samenwoont als partners met een gezamenlijke huishouding.
  • Partners kunnen geen bloedverwanten zijn in de rechte lijn, bijvoorbeeld geen ouder en kind.
  • Ben je met pensioen en krijg je een partner? Dan krijgt je partner geen nabestaandenpensioen.