Overslaan en naar inhoud gaan

Overlijden

Je wilt weten wat er voor je partner en kinderen is geregeld als je overlijdt. Als je overlijdt, krijgen je partner en kinderen een nabestaandenpensioen. Dit noemen we ook wel partnerpensioen en wezenpensioen.

Als je overlijdt, krijgen je partner en kinderen nabestaandenpensioen

 • Je partner krijgt nabestaandenpensioen zolang hij of zij leeft. Dit noemen we ook wel partnerpensioen.
 • Je kinderen krijgen nabestaandenpensioen tot ze 25 jaar oud zijn. Dit noemen we ook wel wezenpensioen. Let op, wie al wezenpensioen ontving voor 1-1-2023 kan een verlenging van het wezenpensioen ontvangen, als hij of zij studeert voor de duur van de studie, tot de leeftijd van 27 jaar. 

3 veelgestelde vragen over nabestaandenpensioen

 1. Hoeveel geld krijgen mijn partner en kinderen als ik overlijd?  
  Log in en bekijk hoeveel geld je partner en kinderen krijgen als je overlijdt.
 2. Wat moeten mijn partner en kinderen regelen als ik overlijd?   
  Je partner en kinderen krijgen enkele dagen na je overlijden een brief met een aanvraagformulier van ons. Daarmee kunnen ze het nabestaandenpensioen aanvragen.
 3. Wanneer krijgen mijn partner en kinderen de eerste betaling?  
  Ze krijgen de betaling rond de 25ste van iedere maand. Omdat we 1 keer per maand betalen kan de eerste betaling enkele weken na de aanvraag zijn.

Wat gebeurt er rond overlijden

We regelen zo snel mogelijk een uitkering voor je partner en kinderen.

Vóór overlijden: bekijk bedrag nabestaandenpensioen

Je kunt bekijken hoeveel geld je partner en kinderen krijgen als je overlijdt. Je hoeft je partner en kinderen niet bij ons aan te melden.

Overlijden in Nederland: nabestaanden hoeven niets door te geven

Als je in Nederland woont en overlijdt, hoeven je nabestaanden dat niet door te geven. We krijgen automatisch bericht van je gemeente. Als je in het buitenland woont en overlijdt, moeten je nabestaanden dat wel doorgeven.

Aanvragen nabestaandenpensioen: een paar gegevens invullen

Binnen 6 dagen na je overlijden krijgen je partner en kinderen een brief met een aanvraagformulier van ons. Daarin staat hoeveel geld ze krijgen. Ze hoeven maar een paar gegevens in te vullen om het nabestaandenpensioen aan te vragen.

Toekenning: duidelijkheid over betaling

Nadat je partner en kinderen het aanvraagformulier hebben teruggestuurd, krijgen ze zo snel mogelijk een brief van ons. Daarin staat wanneer ze de eerste betaling krijgen.

Eerste betaling nabestaandenpensioen

Je partner en kinderen krijgen de betaling rond de 25ste van iedere maand. Omdat we 1 keer per maand betalen kan de eerste betaling enkele weken na de aanvraag zijn.