Overslaan en naar inhoud gaan

Nieuw Beleid Maatschappelijk Verantwoord Beleggen

Gepubliceerd op:

Wij vinden het belangrijk dat we jouw opgebouwde pensioen op een verantwoorde, duurzame manier beleggen. Dat noemen we Maatschappelijk Verantwoord Beleggen, of MVB. We houden daarin rekening met mens en natuur. We hebben de regels die we daarvoor hebben voor onszelf strenger gemaakt. En die nieuwe regels zijn vastgelegd in een beleidsplan over maatschappelijk verantwoord beleggen. In dit bericht vatten we de belangrijkste nieuwe regels samen.

Lijst met bedrijven waarin we niet beleggen is langer geworden

We hebben een lijst met bedrijven waarin we niet willen beleggen. Omdat zij schade toebrengen aan mens of milieu. Die lijst hebben we uitgebreid. Vanaf nu beleggen we niet in bedrijven die 5% of meer van hun geld verdienen met boren naar olie of gas in de zeeën van het poolgebied en in Russische en Wit-Russische bedrijven. Daarnaast zijn er bedrijven die niet voldoen aan de 10 regels die de VN heeft vastgesteld in hun UN Global Compact Principles. Die bedrijven krijgen van ons maximaal een jaar om wél aan de regels te voldoen. Anders trekken we onze beleggingen terug.

We beleggen meer in bedrijven die een positieve invloed hebben

In ons nieuwe beleid hebben we duidelijk omschreven welk type bedrijven volgens ons als doel hebben om een positieve invloed hebben op mens en milieu. En we hebben besloten dat we voor het eind van 2026 5% van onze beleggingen in die bedrijven doen. Dat noemen we impact beleggingen.

We hebben betere regels opgesteld voor beleggen in vastgoed

Een deel van onze beleggingen gaat naar vastgoed. We halen rendement door te investeren in bestaande gebouwen en nieuwbouwprojecten. We hebben in ons nieuwe beleid strengere regels opgesteld over die beleggingen. We willen geld steken in vastgoed dat duurzamer is dan gemiddeld. En dat maken we zichtbaar in een MVB-dashboard.

We voldoen aan de Europese regels over duurzame beleggingsbeslissingen

De Europese Unie heeft regels opgesteld over hoe beleggers moeten aantonen hoe ze MVB-beslissingen nemen. En hoe beleggers hierover communiceren. Deze Europese regels liggen vast in het Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Pensioenfonds KPN voldoet volledig aan de SFDR.

Duurzaamheidsverslag 2022

We kijken ook ieder jaar terug naar de behaalde resultaten op het gebied van MVB. In het Duurzaamheidsverslag 2022 beschrijven we welke stappen we vorig jaar hebben gezet om een positieve bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. Een voorbeeld van zo’n bijdrage is het verminderen van de CO2-voetafdruk van onze aandelenportefeuille. Die is tussen eind 2017 en eind 2022 met 56% gedaald.

Meer weten?

Je kunt zelf ons nieuwe Beleid Maatschappelijk Verantwoord Beleggen bekijken. Ben je benieuwd naar hoe duurzaam we waren in 2022? Bekijk dan ons Duurzaamheidsverslag 2022.