Overslaan en naar inhoud gaan

Beleggen na je pensioen doe je in Life Cycle Variabel


Bouw je pensioen op in de beschikbare-premieregeling? Of doe je (ook) mee aan Individueel Pensioensparen? Dan beleggen we de pensioenpremie die je inlegt en zo bouw je pensioenkapitaal op. Als je met pensioen gaat, koop je met dit pensioenkapitaal een pensioen in. Je kunt ervoor kiezen om vanaf dat moment ook nog te blijven beleggen met een deel van je pensioenkapitaal. Dat kan alleen als je kiest voor een zogenoemd ‘variabel pensioen’. Hieronder lees je hoe het werkt.

Stabiel of variabel pensioen, hoe zit het ook alweer?

Tien jaar voor je met pensioen gaat, maak je een voorlopige keuze voor een stabiel pensioen of een variabel pensioen. Ga je met pensioen, dan maak je een definitieve keuze. Bij een stabiel pensioen koop je met je pensioenkapitaal in één keer een vaste pensioenuitkering in. Je weet welk bedrag je de rest van je leven elke maand krijgt. Je pensioenuitkering verandert alleen als we je pensioen kunnen verhogen met een toeslag of als we je pensioen moeten verlagen. Dit hangt af van de financiële situatie van Pensioenfonds KPN.

Kies je voor een variabel pensioen? Dan wordt ieder jaar opnieuw bepaald hoe hoog het bedrag van je pensioenuitkering is, afhankelijk van het beleggingsresultaat. Je weet dus van tevoren niet welk bedrag je de rest van je leven elke maand krijgt. Daarnaast blijf je met een deel van je pensioenkapitaal beleggen. Je belegt dan automatisch in Life Cycle Variabel (uitkeringsfase).

Vanaf je pensioendatum kun je niet Vrij beleggen

Heb je in het verleden gekozen voor Vrij beleggen in plaats van Life Cycle beleggen? Dan kun je daar niet mee doorgaan nadat je met pensioen bent gegaan. Je kunt vanaf dat moment dus niet meer zelf kiezen voor een mix (depot) van beleggingen in aandelen en obligaties, zoals je gewend bent bij Vrij beleggen.

Stel, je belegt nu in Depot A bijvoorbeeld en je gaat volgend jaar met pensioen. Wil je vanaf dat moment nog doorgaan met beleggen voor je pensioen? Dan kan dat alleen als je kiest voor een variabel pensioen. Je belegt dan automatisch in Life Cycle Variabel.

Meer weten?

Ga je bijna met pensioen? En heb je vragen over wat voor jou de beste keuze is: een stabiel pensioen of een variabel pensioen? Neem dan contact met ons op. Elke werkdag tussen 09.00 en 17.00 staan onze experts voor je klaar. Bel ons op (050) 582 79 00 of mail naar pensioendesk@kpnpensioen.nl.